Sportcentrum Vondersweijde Oldenzaal

AGS Architects wint aanbesteding sportcentrum Vondersweijde.

De planning is dat het gepresenteerde ontwerp voor de zomer gereed is.
De start bouw staat gepland voor Juni 2020 en als alles naar wens verloopt vindt de oplevering plaats in Juni / Juli 2021.

Voor actuele informatie zie website van de gemeente Oldenzaal:  www.Oldenzaal.nl/vondersweijde
en het gepubliceerde persbericht in de Tubantia:

Delen op sociale media

Zo gaat het nieuwe Vondersweijde in Oldenzaal er uitzien

Meer wateroppervlak, een nieuwe kunststof vloer voor de sporthal, een horecaruimte in het hart van het gebouw, nieuwe en grotere kleedkamers en een verbeterde toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers: zie hier het voorlopige ontwerp voor het nieuwe Vondersweijde.

Sportwethouder Rob Christenhusz is content met het eerste ontwerp, dat de afgelopen maanden is gemaakt door AGS Architects en op donderdag 20 juni wordt gepresenteerd tijdens een infoavond in Vondersweijde. „Dit plan past helemaal bij de uitgangspunten die we hebben opgesteld voor het sportcentrum. Het ontwerp is door alle gebruikersgroepen met veel enthousiasme ontvangen.”

Bewegen en ontmoeten

Tevredenheid ook bij projectleider Marloes Rodenburg en Paul Timmermans, architect-directeur van AGS. Rodenburg vertelt dat er ook veel tijd is besteed aan de uitgangspunten voor de exploitatie. Het vernieuwde Vondersweijde moet een plek worden waar bewegen en ontmoeten centraal staan. De faciliteiten, programmering en de activiteiten worden afgestemd op de belangrijkste doelgroepen: 55-plussers, jeugd tot en met 12 jaar, mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking en verenigingen.

Commerciële activiteiten

Zolang dat financieel haalbaar is, moeten maatschappelijke activiteiten in de exploitatie van Vondersweijde voorrang krijgen op commerciële activiteiten. Een ambitie die zeker ook geldt voor het fitnesscentrum, dat in elk geval tot eind 2019 wordt geëxploiteerd door Approach.
Christenhusz: „De raad wil dat het complex een duidelijke maatschappelijke functie krijgt. Fitness brengt veel reuring met zich mee. We willen de fitness behouden maar dan graag met een maatschappelijk sausje erover heen. In het najaar gaan we een tender uitschrijven. In de avonduren kan fitness worden aangeboden. Maar we vragen de gegadigden ons te verrassen met wat ze overdag gaan doen – wat bied je nog meer aan?” Een optie zou volgens hem het verzorgen van sportactiviteiten voor jongeren kunnen zijn.

Horeca

De maatschappelijke meerwaarde die bij het vernieuwen van Vondersweijde wordt nagestreefd, komt ook tot uiting in de exploitatie van de horecaruimte.  De voorkeur gaat hierbij uit naar samenwerking met een sociale werkvoorziening. Het restaurant zit nu nog op de begane grond, maar het is de bedoeling dat de horeca straks (op de verdieping) een meer centrale plek krijgt in het hart van het gebouw. In de huidige horecahoek worden kantoren ingericht.

Architect Timmermans geeft aan dat Vondersweijde, gebouwd in verschillende periodes, weer één uitstraling moet krijgen. Vaststaat dat er binnen veel gaat veranderen. De houten vloer in de sporthal – ‘Volledig afgeschreven en niet meer te herstellen’ – wordt vervangen door een kunststof vloer. Het vrijkomende hout (1200 vierkante meter) wordt elders in het complex zoveel mogelijk hergebruikt.

Glas en perrons

In het zwembad worden het glas en de perrons rondom de bassins vernieuwd. Door het recreatiebad te verbinden met het buitenbad komt er binnen meer wateroppervlakte voor de bezoekers. Het peuterbad krijgt een stevige facelift en voor de jongste zwemmers komen er aantrekkelijke speelelementen. Een volwaardige lift gaat ervoor zorgen dat de eerste verdieping voor iedereen goed bereikbaar is. Bij gebrek aan animo worden de bestaande squashzalen opgedoekt.

Duurzaam

In het voorlopig ontwerp is eveneens veel aandacht besteed aan het aspect duurzaamheid. Op de nieuwe overkapping worden bijna tweehonderd zonnepanelen geplaatst. Voor de opwekking van energie zijn alle mogelijke opties onderzocht, tot aan de plaatsing van windturbines toe. De wethouder wijst erop dat de raad expliciet heeft aangegeven dat er alleen geïnvesteerd gaat worden in duurzame technieken die zichzelf al hebben bewezen. Een warmtepompsysteem zou wat dat betreft mogelijk kunnen zijn.

Het huidige budget van 8,3 miljoen euro voorziet in een sportcentrum met een gasloos zwembad. Om heel Vondersweijde gasloos te maken, is bijna 3 ton extra nodig. Voor de maximale variant, een volledig gasloos Vondersweijde én maximale opwekking vanuit het gebouw, zou de raad nog eens 4,2 ton beschikbaar moeten stellen. Omdat dan ook de constructies verzwaard moeten worden, is deze optie komen te vervallen.

Op 25 juni mag de raad zich uitspreken over een aantal extra opties, variërend van een scheidingswand in het recreatiebad (bijna 35 mille) en een sportvloer in een multifunctionele ruimte met eventueel een interactieve wand (bijna 53 mille), tot startblokken in het recreatiebassin (circa 25 mille).

Quotes

De raad wil dat het complex een duidelijke maatschap­pe­lij­ke functie krijgt
Wethouder Rob Christenhusz

Vonders­weij­de is gebouwd in verschil­len­de periodes en moet weer één uitstra­ling krijgen
Architect Paul Timmermans

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *