Verbouwing Sanadome Nijmegen

De uitvoering van onze plannen voor de restyling van de plafonds, de verlichting en de wanden van het thermenlandschap in het souterrain is in volle gang. Daarnaast wordt aan de linkerzijde van de hal op begane grond hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwe receptie met back-office, nieuwe vergaderruimtes, een boardroom, een nieuwe shop en een kookstudio voor cooking and dining in exclusieve setting. Hiervoor hebben wij enkele jaren geleden de plannen ontworpen.

zie ook: https://www.sanadome.nl/verbouwing

Delen op sociale media

Interview met Architect Paul Timmermans.

In 1995 tekende Paul Timmermans als jonge, rechterhand van architect Jo Scheffer mee aan het ontwerp van Sanadome. Zij ontwierpen een futuristisch gebouw dat lichtjes refereert aan de Van Nellefabriek, het fraaie staaltje van Rotterdamse constructivistische architectuur uit 1931. “Een luchtige bouwstijl waarin met veel doorzicht de relatie tussen binnen en buiten wordt gelegd”, verklaarde Scheffer in het jubileumjaar 2015. “Sanadome refereert aan de vernieuwende bouwstijl van de jaren dertig: helder, open en fris. Met verwijzingen naar de nieuwe zakelijkheid, het Nieuwe Bouwen, Bauhaus. Die architectuur was en is nog steeds vooruitstrevend.”

De kracht van het originele idee
“Twee gebogen cirkels die met de rug tegen elkaar liggen, geven Sanadome zijn karakteristieke vorm”, legt architect Timmermans in het voorjaar van 2019 uit. Hij tekende voor aanpassingen in het masterplan. “De kracht van het originele idee is dat je het ontwerp aan de tijd kunt aanpassen. In de vleugels is er ruimte voor uitbreiding mogelijk, zoals we met restaurant Breeze bij de Thermen al hebben gedaan.”

Oud Canadees hout en Italiaans leisteen
In het oorspronkelijke ontwerp was de kleurstelling ‘terughoudend’, zegt hij, “veel rustige wittinten domineerden het kleurbeeld. Dat was destijds de norm voor zulke gebouwen. Nu brengen we met nieuwe, houten plafonds en fraaie wanden met Italiaans leisteen en echt oud Canadees hout meer sfeer en warmte in de Thermen. De uitstraling is luxe, de aankleding is van een hoog niveau met veel aandacht voor het detail. Kijk bijvoorbeeld naar de spiegels en de tappunten voor bronwater aan de wanden.”

De verbinding tussen buiten en binnen
In het plafond is nieuwe verlichting verwerkt die in aangepaste kleuren de Thermen kunnen verlichten en zo de sfeer versterken. “Het gaat om de natuur en het water, die staan centraal, en met de aankleding van de baden hebben we daarop meer nadruk gelegd. Het buiten is naar binnen gebracht. Helemaal in de stijl van de huidige tijd, maar ook in harmonie met het oorspronkelijke ontwerp dat is gebaseerd op de relatie tussen binnen en buiten.”

Bron: Sanadome Magazine zomer 2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *