Project

Kantoor Cumae
IV-Industrie bv
Meander 651
6825 ME Arnhem

Kantoor Cumae

Kantoor Cumae 

Werkzaamheden

Architectuur

Delen op sociale media

Vanuit de eisen van beeldkwaliteit is de ambitie neergelegd dat het gebied een businesspark met allure moest worden. Kleuren van metselwerk, natuursteen, kozijnen, beglazing en plaatmaterialen zijn vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan. Gebondenheid binnen deze kaders leverde voor ons een grote vrijheid op, gezien het gegeven dat de kavel zich op een vreemde wijze achter een bestaand tankstation buigt. Wat in eerste instantie een negatief gegeven leek is door ons door de specifieke structuur van het gebouw omgezet naar iets dat heel positief werd. De structuur van het gebouw kenmerkt zich door een L-vorm, waarbij de korte poot taps toeloopt, ingegeven door de vorm van het kavel. Het hart van het gebouw kent een grote openheid als gevolg van de hoge vide en de glazen wanden die de twee vleugels scheiden van het hart. De teruggelegde tweede verdieping met haar schuine dak vormt de kroon op het werk en biedt plaats aan de techniekruimte en diverse representatieve ruimten, gelegen aan een dakterras. Het kenmerkende ronde vluchttrappenhuis vormt een markante beëindiging van de tapse vleugel. Het dak ervan biedt plaats aan een windmolen die een deel van de energiebehoefte van het gebouw verzorgt. Het gebouw kent een zeer laag energieverbruik door toepassing van vele duurzame technieken voor energieopwekking en verlichting. De GPR beoordelingsmethode toont aan dat het gebouw als zeer duurzaam gekenschetst mag worden, hetgeen voor de verhuurbaarheid een groot voordeel oplevert. De inrichting van het buitengebied sluit fraai aan op het groene karakter van de openbare ruimte en maakt dat het gebouw zich als een parel voegt in een serie van op zich unieke gebouwen die vanwege de eisen uit het beeldkwaliteitsplan een grote verwantschap vertonen.

Opdrachtgever: IJ2 Projecten BV / Ballast Nedam

Uitgevoerd door AGS Architekten & Planners B.V.